Welcome, Guest. Please Login
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
  HomeHelpSearchLogin  
 
Pages: 1
Send Topic Print
Habitation Velier -rommit (Read 14502 times)
JaRiMi
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 2113
Pääkaupunkiseutu
Gender: male
Habitation Velier -rommit
12. Aug 2016 at 13:51
 
Luca Gargano / Velier on julkaissut uuden sarjan upeita, aitoja rommeja joita ei ole makeutettu tai mausteltu esansseilla. Tuotteet on pullotettu täydessä tynnyrivahvuudessa.

Uutta sarjaa on tullut Horeca-myyntiin Suomessakin - mm. Havenin baarissa pääsee maistelemaan näitä mahtavia Rommeja isolla R-kirjaimella.

Esimerkkinä voisi mainita vaikkapa jamaikalaisen Worthy Park -tislaamon vuonna 2005 tislaaman rommin. Tislaus on tehty skotlantilaisen Forsyths-yrityksen tekemissä kuparisissa pannutislauslaitteissa, ja tulos on kymmenen vuoden tropiikkikypsytyksen jälkeen aika huikean tyylikäs ja maistuva, muistuttaen jopa hieman vanhaa konjakkitislettä jollain tapaa. Tuote on "pelottavan" pehmeän maisteltava sellaisenaan noin 57% vahvuudessa, mutta vesilisä avaa maut ja tuo mukaan erilaisia lisäulottuvuuksia joissa vilahtaa vaniljaa, tummaa suklaata, maseroituja hedelmiä, kahvia, banaania jne.

Tämä 10-vuotias jamaikalainen rommi ei ole ns. high ester -rommi. Moni mieltää nykyisin jamaikalaisen rommityylin vain ja ainoastaan high ester -rommiksi, unohtaen samalla että kyse on itse asiassa aika tuoreesta poikkeusilmiöstä Jamaikan vuosisatoja vanhan rommin valmistuksen historiassa.

High ester -rommien tyylihän syntyi vasta 1800-luvun lopussa, kun Saksassa nostettiin huomattavasti Britti-imperiumin alueiden tuontialkoholien tullitariffeja: Saksalaiset ostajat lähettivät kemistejä Jamaikalle pohtimaan yhdessä paikallisten tislaamojen kanssa kuinka rommiin saataisiin niin voimakas maku että kallis tuontitavara voitaisiin sekoittaa saksalaiseen viinaan maun kärsimättä liikaa. Näin jamaikalainen rommi olisi edelleen järkevä ostos bisnesmielessä. Kemistien ja tislaamoiden työn tuloksena syntyi prosessi jonka avulla rommien maku saatiin riittävän konsentroituneeksi.

Edelleenkään läheskään kaikki jamaikalainen rommi ei edusta tätä high ester -tyyliä, esimerkkinä Appletonin kuuluisan plantaasitislaamon tuotteet. WP Forsyths 10yo Velier muistuttaakin Appletonin tuotteita jossain määrin - tosin ollen maukkaampi, aidompi ja selvästi voimakkaampi kokonaisuus kuin Appletonin isojen markkinoiden standardipullotteet jotka pullotetaan matalammilla prosenteilla erilaisten prosessien (suodatus jne) jälkeen.

Habitation Velier tuo maisteltavaksi myös mahtavia "new make" rommeja. Tarjolla on mm. Port Morantin tuoretta tislettä. Guyanan Demerara-rommien ystävä löytää tästä tisleestä selvän yhteyden iäkkäämpiin samalla tislauslaitteella tehtyihin rommeihin. Samalla perinteisen rommitisleen maistelu mahdollistaa vertailun moderneille monikolonnitislauslaitteilla tehtyyn tisleeseen, ja ero on huima - "epäpuhtaudet" tekevät vanhan vermeen tisleestä upean maukasta juomaa sellaisenaan, kun taas hi-tech kolonnilla tehty tisle menee aika lähelle vodkaa.

Habitation Velier - SUOSITTELEN.            
Back to top
 
 

Humalat ja maltaat, humalat ja maltaat...
  IP Logged
Pages: 1
Send Topic Print