Welcome, Guest. Please Login
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
  HomeHelpSearchLogin  
 
Pages: 1
Send Topic Print
Redbreast 15y (Read 6552 times)
JaRiMi
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 2113
Pääkaupunkiseutu
Gender: male
Redbreast 15y
05. Jun 2010 at 00:47
 
Tämä 15-vuotias Redbreast tuli itselleni useampi vuosi sitten tutuksi, ja se on edelleenkin yksi parhaista Irkkuviskeistä mitä vastaani on tullut. Ikävä kyllä tämä loppui markkinoilta, viimeiset omat havaintoni ovat muistaakseni alkuvuodelta 2008 jolloin kävin Munchenissä ja näin tätä pullotetta muistaakseni n. 90 euron hintaan Whiskeyversand Tarassa.

Tässä omat maistelunoottini niin tästä 15-vuotiaasta kuin myös standardi 12-vuotiaasta vuodelta 2007:


1. Redbreast 15v.
- mahtava tuote, intensiivisempi kuin tuo 12v., osittain jo alkoholiprosenttinsa (46%) ja chill-filtteroinnin puutteen takia. Ei niin pehmeän pyöreä kuin 12v. mutta todella massiivinen ja moniulotteinen maultaan. Hienostunut, pomeranssinkuorta, tuota irlannin viskeille niin tyypillistä "vihreyttä" vain häivähdyksenä, mausteinen, sherryinen.  Yksi parhaita.

2. Redbreast 12v. - pehmeämpi, todellinen "kuivan-makea" herkku jonka jälkimakuna tuota pomeranssinkuorta / appelsiinimarmeladia. Upea kokonaisuus. Kärsii aika nopeasti mielestäni hapettumisesta, ja tuo herkullisuus häipyy vähitellen - olisiko niin että melko sherryiset viskit kärsivät hapen vaikutuksesta enemmän kuin bourbon-tynnyriversiot? Käännyttänyt monen joka on sanonut ettei Irkkuviskistä pidä.

...............

Nyttemmin (viime vuonna) on kaikessa hiljaisuudessa julkaistu uusi versio 15-vuotiaasta Redreastista, mutta lähes kaikki sitä maistaneet sanovat sen maun olevan hyvin erilainen kuin ensimmäisen version: Suurin osa maistajista pitää sitä selvästi heikompana esityksenä. Eli kun ja jos törmäätte kyseiseen tuotteeseen jossain, muistakaapa nämä erot - ei ainakaan kannata mennä siihen halpaan että luulee tätä uudempaa siksi vanhaksi versioksi (itse olin langeta tähän taannoin).

http://www.whiskynotes.be/2010/irish-whiskey/redbreast-15-year/
Back to top
 
 

Humalat ja maltaat, humalat ja maltaat...
  IP Logged
Ize
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 654

Gender: male
Re: Redbreast 15y
Reply #1 - 05. Jun 2010 at 09:25
 
15yo on oma lempiviski Irlannista, omaan suuhun se oli raikas ja huikean kompleksinen, kutsuinkin sitä makujen vuoristoradaksi .. positiivisessä mielessä tietenkin. Nyt kun mainitsit pomeranssin JaRiMi, niin totta viekään, lyhyitä "Alkon hylly"-noottejani läpikäydessä siellä on maininta mandariinistä. Enpä ollut tuota sivujuonnetta muistaa ollenkaan. Smiley

Nyt harmittaa, kun viskikaappia kollasin läpi tässä n. kuukausi sitten ja huomasin pullon olevan enää 1/3 täynnä ja maisteltuani viski oli n. 3 vuodessa päässyt huonontumaan melkoisesti yleiskommentti mausta voisi olla, että tunkkainen. Yleensä muistan siirtää isot vajaat pienempiin pulloihin, mutta tämä oli päässyt unohtumaan. Cry

12yo:ikaan ei huono ole, päinvastoin, mutta siinä ei ole sitä samaa auktoriteettiä mitä 15yo:istä löytyy. Sekin on kompleksinen, mutta pikkuveli on erikseen pikkuisen rasavillimpi kuin isoveljensä. Grin
Back to top
 
 
  IP Logged
MacMatti
Viisisataa rikki
*****
Offline

Kiitos niin paljon
että riittää.

Posts: 1000
savo
Gender: male
Re: Redbreast 15y
Reply #2 - 10. Oct 2010 at 15:12
 
Eilen tuli maistettua rinnan -05 ja -09 pullotetut 15yo Redbreastit.
Todella pitää sanoa että erot olivat melko suuret. Eihän tuo uudempi ollut missään tapauksessa huono viski mutta jäi kyllä pahasti "vanhemman" jalkoihin.  
2005 pullotettu oli paksumpi, pehmeämpi, todella moniulotteinen herkku, voimakkaasti valkoherukkainen. Loistava irkku.
Miksihän tällaista ei tehdä enempää?
Back to top
 
 
  IP Logged
Mushinico
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 2154
Pääkaupunkiseutu
Re: Redbreast 15y
Reply #3 - 30. Jul 2013 at 21:31
 
Redbreast 15yo, 46% (2013)

T: Pistävän öljyistä ja raakaa viljaa tuoskussa. Ensin tuli mieleen new make-tyylinen raakamaisuus. Sitten aukeaa makeampaa tuoksua kypsien uuniomenien ja appelsiinien muodossa. Hieman kanelia. Paljon bourbonmaista tuoksua. Raakaa lakattua tammipuuta ja vaniljaisuutta. Tässä on pientä vivahdetta josta pidän. Tuoksu asettuu pienen lasiajan jälkeen ja paranee.
M: Hieman ruosteen vivahteinen metallisuus ja lääkepastillimaisuus tulee ensinnä mieleen. Aika lääkemäinen makuprofiili. Lakritsia, anista, mentholia ja hieman greipin vivahdetta. Päärynää ja appelsiinia. Viljaisuutta on taustalla. Jälkimaku on hieman suuta kuivattava ja hennon kuivan appelsiininen.

Aika erilainen tapaus kuin "tyypilliset" skotit. 15-vuotiaaksi yllättävän raaka tuoksultaan ja maultaan, mutta tavallaan tuoksussa on mukavaa raakaa viljaisuutta ja hedelmäisyyttä. Pure pot still- tyylin voi siis aistia tästä tisleestä. Suutuntuma on koko ajan ytimekäs, ei liian vaisu, eikä liian voimakas.
Back to top
 
 
WWW   IP Logged
Pages: 1
Send Topic Print