Welcome, Guest. Please Login
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
  HomeHelpSearchLogin  
 
Pages: 1
Send Topic Print
Viskin historiaa päivitetty (Read 2053 times)
Whisky
Administrator
*****
OfflinePosts: 2213
Helsinki
Gender: male
Viskin historiaa päivitetty
30. Oct 2009 at 22:46
 
Sitä aina silloin tällöin jaksaa innostua päivittämään myös tuota varsinaista sivustoa, joka foorumin takana piilee. Pistin tänään uusiksi "Viskin historiaa" osion. Jos kiinnostaa, niin käykäähän lukemassa. Virheitä saa korjata ja lisäyksiä ehdottaa.

http://www.viskikaappi.net/historia.htm
Back to top
 
 

-=Antti "Whisky" Tuurala=-
WWW   IP Logged
Toni V
Varttitonnari
****
OfflinePosts: 484
Lappeenranta
Re: Viskin historiaa päivitetty
Reply #1 - 01. Nov 2009 at 15:27
 
Olen sieltä täältä kuulut että alkuun "viskiä" eli siis sikäläistä pontikkaa olisi tehty lähinnä muusta kuin viljasta, erilaisita kasveista. Onkohan tähän tarinaan mitään oikeaa tietoa?

Whisky: myth and magic - dvd:llä on muutama pikkudetaili;

1494 tislauksen syytä pohditaan: liuottimella ruudista saisi tehokkaampaa tai olisiko syy ollut senajan suosikkiharrastus alkemia...

1822 Kuningas Yrjö IV vieraili Edinburghissa ja pyysi juotavaksi Glenlivetin viskiä, vaikka hyvin tiesi että ko. viski on laittomasti tuotettua. Glenlivetin viskiä pidettiin sen ajan hienoimpana viskinä. Tapaus asetti hallituksen suureen häpeään.

Tämän jälkeen asiaa ratkaisemaan asetettiin komissio johtajanaan Duke of Gordon, joka tuolloin omisti Glenlivet alueen maat. Uusi laki tuli voimaan 1823. Laki pienensi tislaamojen veroa ja nosti laittoman tislauksen rangaistuksia. Kyseinen laki muutti käytännön tilannetta niin että tislaamojen kannatti maksaa vero ja alkaa laillisiksi tuottajiksi.

1823 Skotlannissa oli arviolta 14000 (!) laitonta tislaamoa.

Tietty suuri osa noista vanhoista tarinoista voi olla muuta kuin faktoja...

Sellainen historiaan liittyvä aukko itselläni on että missä vaiheessa nykyisin tärkein vaihe, tynnyrikypsytys, tuli mukaan kuvioihin? Käsitykseni mukaan alunperin tislattu tavara raahattiin juotavaksi ilman kummempia säilytyksiä.
Back to top
 
 
  IP Logged
Gaissa
Sata plakkarissa
***
OfflinePosts: 247

Re: Viskin historiaa päivitetty
Reply #2 - 01. Nov 2009 at 19:36
 
Toni V wrote on 01. Nov 2009 at 15:27:
Whisky: myth and magic - dvd:llä on muutama pikkudetaili; ... 1823 Skotlannissa oli arviolta 14000 (!) laitonta tislaamoa.

Sattumoisin tuli nyt viikonloppuna pläräiltyä Ellsbergerin kirjaa (Skotsk Whisky, 2007). Sivulla 28 todetaan, että vuonna 1824 tuomioistuimissa käsiteltiin 14000 laittomaan tislaukseen liittyvää juttua.
Back to top
 
 
  IP Logged
Pages: 1
Send Topic Print