Welcome, Guest. Please Login
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
  HomeHelpSearchLogin  
 
Pages: 1 2 
Send Topic Print
Long"horn"row 18y (Read 12712 times)
POP
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 1254

Long"horn"row 18y
24. Apr 2008 at 23:28
 
Tänään läsähti tämä ja CV (cu*t vatting) Smoken kanssa jaettavaksi ja ensi savut 18y:stä otettu ja huomenna sitten CV:n kimpppuun. Aikaisemmat kyseisen tislaamon tuotokset eivät kummemmin ole säväyttäneet, eivät edes Springerin 21, 25 tai 32veet mutta silti aika-ajoin haluan uskotella että hyviäkin voinee löytyä jos jaksaa olla kärsivällinen, no tämä, jo ennakkoon "nostetta" saanut ja nyt jo Sold out, 18y Longrow säväyttää Islayfanin mieltä suuresti. Juuri avattuna ehkä hieman "tukkoinen" mutta miellyttävä tuoksu, vihreää hedelmää, mansikka vaahtokarkkia, saatuaan happea lasissa myös kevyttä meri-ilmaa, ilman "silliä", jotain maanläheistä, antiikkinahkaa, maku makeahko, tuoksun vihreää hedelmää ei löydy mausta, vaan se muuttuu kenties makeaksi appelsiiniksi, merta. Jälkimaku on täyteläinen, makeahko ja mielestäni todella miellyttävä, pitkä. Turvetta en löytänyt lainkaan. Menee uusintaan asap. Yhden 4 senttisen perusteella, veikkaan että yksi tämän vuoden parhaista viskeistä.
Back to top
 

Longrow_002.JPG
WWW   IP Logged
smoke on the water
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 1452
Royston Vasey
Gender: male
Re: Long"horn"row 18y
Reply #1 - 25. Apr 2008 at 14:03
 
Pari tuntia sitten sain pullon käsiini ja pitihän siitä heti parin sentin lounasdrami ottaa kokeeksi. Tuoksu ei vielä saa innostumaan, mutta maku vie kyllä selkeällä tyylikkyydellään heti mukanaan. Raikasta (raakaa) hedelmää (omena, päärynä, aprikoosi), runsas ripaus oliiviöljyä ja ympärillä hyvin hennosti kevyttä savua. Lopussa juoma makeutuu ja jälkimaku on täyteläisen pitkä. Kaunis juoma kaikin puolin.
Back to top
 
 

"The Legend of the Seadragon" Legend has it that Loch Indaal turned red with blood when a great Scottish warrior slayed the dragon with his magical sword.
WWW   IP Logged
smoke on the water
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 1452
Royston Vasey
Gender: male
Re: Long"horn"row 18y
Reply #2 - 23. Jun 2008 at 21:31
 
Maanantai-illan iloksi lasissa taas Longrow 18yo. Lisätunnelmaa luomassa vierellä saman tuotemerkin 14yo (bottled 2004), sekä CV.
CV tarjoilee hyvän aloituksen, mukavasti savua ja luonnetta, hyvä "Long horn".
14yo sitten uppoaakin suohon. Nyt se katala pistävä merilevä / suolasilli tunkee esiin ja pilaa koko juoman. Suorastaan kamalaa ja osoitus siitä, miksi näitä tämän tislaamon tuotteita on tullut välteltyä.
Onneksi 18yo taas pelastaa tilanteen: Tämä on kyllä hyvää, profiililtaan aluksi kevyen oloinen , mutta jotenkin "kasvaa suussa" vahvistuen pitkää jälkimakua kohti upean voimakkaaksi. Hento savuisuus leijailee mukana koko ajan ja aiemminkin mainitsema oliiviöljy tuo vivahteita ja miellyttävän suutuntuman. Edelleenkin varsin miellyttävä Longrow.
Back to top
 
 

"The Legend of the Seadragon" Legend has it that Loch Indaal turned red with blood when a great Scottish warrior slayed the dragon with his magical sword.
WWW   IP Logged
JaRiMi
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 2113
Pääkaupunkiseutu
Gender: male
Re: Long"horn"row 18y
Reply #3 - 31. Aug 2008 at 22:16
 
Hankala löytää kaupoista tänä päivänä, tämäkin pullo. Taisi mennä tuo satsi aika nopeasti. Huutokaupoissa näkyy olevan, mutta hinnat ovat jo huimat..mikä tietysti odotettavissakin, ottaen huomioon saatavuuden ja positiiviset arvostelut.
Back to top
 
 

Humalat ja maltaat, humalat ja maltaat...
  IP Logged
Quercus
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 533

Re: Long"horn"row 18y
Reply #4 - 17. Sep 2008 at 21:28
 
Muutaman kerran on Longrow'n 18-vuotias vieraillut lasissa, mistä kiitos Hämeenlinnan suuntaan. Tänään otin rinnalle ja ensimmäistä kertaa yhdessä rinnakkain saman tislaamon muita tuotteita ja lasissa kävivät:

(1) Longrow 18 yo 46 % (OB; b. 2008)
(2) Longrow 18 yo 54,1 % Cask 178 [refill bourbon] (OB; d. Mar 1990, b. May 2008; "Specially Bottled For Magnus Fagerström"; 237 btls)
(3) Longrow 14 yo 46 % (OB; b. 2004)

sekä vertailunäytteinä ja jälkiruokana:

Longrow 10 yo 1994 Vintage 46 % (OB)
Longrow CV 46 % (OB).

Longrow'n 18-vuotiaan (46 %) tuoksu tuntuu alkuun olevan supussa. Hetken päästä raikkautta, kirpeää hedelmää. Turve on "kulunutta", ja se mikä siitä on jäljellä tuo mieleen nahan ja vanhan puun. Kirpeitä vihreitä omenia, makeutuen, Magners-siideriä. Viimeinkin hentoa, tyylikästä turvetta, tuoretta mintunlehteä ja punaviinietikkaa, jonka paksuus antaa viitteitä iästä. Maussa balsamicoviinietikkaa, makeutta; kuivumista, joka tuo esiin turvetta ja oliiveja. Appelsiinin kuorta ja veriappelsiinia, jotka turpeen kanssa kuorruttavat suuta pitkään. Tällä kierroksella tämä juoma käyttäytyi aivan uudella tavalla. Hieno ja tyylikäs aina.

Ruotsalaispullotus on terävän raikas, merellinen, sitrusmainen; veden kanssa sokerihernettä. Hyvin hentoa kuivaa puusavua, minkä jälkeen sitruuna pyöristyy makeaksi appelsiiniksi ja terävyys säilyy, vaikka juoma makeutuu. Sitruslikööriä (Cointreaun tulisuus ja Grand Marnierin makeus ja aromaattisuus), maltainen ja makeutuva, aivan kuin savustettu ohranjyvä hajoaisi hiljalleen entsyymien vaikuttaessa suussa. Jälkimaussa sitrusta ja turvetta. Veden kanssa Cask 178:n raikkaus katoaa ja tilalla on ylikypsän appelsiinin makeutta ja yrttisyyttä — jopa terävänä ja intensiivisenä kuin anis ja fenkoli. Kun laimensin juomaa lisää, appelsiini katosi ja mausta irtosi sitruunaa, bourbonvaniljaa ja tammea.

Neljätoistavuotias Longrow on kahden vanhuksen jälkeen hyvin turpeinen, tunkkaista maanläheisyyttä. Tuoksusta löytyy sekä maitosuklaan raskautta että makeutta. Turpeen kanssa tummaa, kirpeää suklaata. 14-vuotiaan maussa korostuu suolaisuus, kun "pohjilla" on kaksi vähemmän (käytännössä kokonaan) "suolasillimäistä" tuotetta. Jim Murraynkin kehuma Vintage 1994:kään ei tarjoile näin selvää suolaisuutta. Tässä se kuitenkin omalla kohdallani toimii, koska maku tarjoilee tasoittavaa makeutta, oliivimaista paksuutta, tuoreen ruohon raikkautta yhdistettynä maanläheisyyteen, ja turvetta. Jälkimaussa tummaa suklaata ja happamuutta.

Näyte aiemmin tyhjentyneestä Longrow-kympistä löytyi "samplekirjastoni" Wink kätköistä. Tätä pitääkin hankkia lisää, sillä uusi NAS-kymppi on plörö[mpi]. Edellisten viskien jälkeen korostuvat CV-version tuoksun nokinen savu ja poltetut kumirenkaat ovat ihan kivoja, mutta uutena piirteenä löytyy ikävää kemikaalisuutta. Vieläkin suolaisempaa tavaraa, mutta onneksi salmiakkista.  
Back to top
 
 
  IP Logged
JaRiMi
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 2113
Pääkaupunkiseutu
Gender: male
Re: Long"horn"row 18y
Reply #5 - 21. Sep 2008 at 22:15
 
Lake Districtiltä Englannin pohjoisosista tuli tämäkin mukaan, ja vieläpä ihan perushintaan.

Oli kiva kauppa pikkukylässä siellä, pitää varmaan julkaista muutaman liikkeen tiedot tuolla "viskikaupoista" osassa, jos vaikka joku muukin menee Lake Districtille käymään joku päivä.
Back to top
 
 

Humalat ja maltaat, humalat ja maltaat...
  IP Logged
I.R.
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 845
Helsinki
Gender: male
Re: Long"horn"row 18y
Reply #6 - 24. Sep 2008 at 17:31
 
Tämä pullote meni minulta keväällä täysin "ohi", mutta kiitos POP:n, sain siihen nyt tuntuman ja eväät harkita osallistumista kilpahuudantaan.

Tuoksu on tosiaan yllättävänkin hento eikä mitenkään Longrow'sta muistuttava. Jos yhtymäkohtia pitäisi hakea, niitä ehkä löytyisi parikymppisistä, bourbon-kypsytetyistä Springbankeista. Kielelläkin tuntuma on aluksi kevyt, ei lainkaan turpeinen mutta "springbankmainen" ilman suolaisimpia ja merellisimpiä säväyksiä. Maku kuitenkin kasvaa: ensin tulee vahva salmiakkinen hetki, sitten vihreiden oliivien, turpeen ja puun todella omaperäinen kombinaatio, joka säilyy kielellä pitkään. Suuhun jää öljyinen tuntuma. Aivan eri maata kuin nuoremmat OB:t, 14 yo mukaan lukien. Poikkeaa muistikuvieni mukaan kevyempään suuntaan myös vuosien 1973 ja 74 yli parikymppisistä tisleistä.

Edellisiä kirjoittajia peesaten: hieno pullote - jota ehkä pitää ryhtyä metsästämään.
Back to top
 
 

"There is further tasting to be done. I'm up for it."
  IP Logged
pere
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 1082
Berlin
Gender: male
Re: Long"horn"row 18y
Reply #7 - 28. Sep 2008 at 16:47
 
Uudelleenmaistelu tästä viskistä, tällä kertaa nollalla promillella, eikä alla ole mitään muutakaan minkä pitäisi pahemmin vaikuttaa.

Longrow 18yo 46%
tuoksu: aluksi savuinen, voimakas, jopa hieman pistävä, hieman pikeä, meriheinää, suolaa, kaiken kaikkiaan varsin merellinen, hieman makeutta, jotakin vihreää ja ehkä vähän yrttimäistä, hieman turvetta, kuivaa heinää (joka nousee ajan myötä kaiken aikaa selkeämmäksi), puuta, välillä jotain makeaa, kenties mansikkavaahtokarkkia
maku: mausteisen suolainen, mallasta, turvetta, hieman tervaa, puuta, sitrusta, jotain kummaa, joka kai sitten on se olivii
jälkimaku: mausteinen, suolaa, mallasta, hieman hedelmää, makeutta, välillä hieman puuta, häivähdys tummaa sokeria
aivan kuin viskillä olisi kaksi eri profiilia, välillä tuoksussa on selvästi enemmän makeutta, samoin jälkimaussa, välillä taas jälkimaku on lähinnä suolaisen-mausteisen-puinen, hyvää tavaraa joka tapauksessa, kyllähän tätä pullon kaappinsa ottaisi jos jostakin vielä halvalla saisi :)
Back to top
 
 
  IP Logged
turtsi
Sata plakkarissa
***
OfflinePosts: 219
Oulu
Gender: male
Re: Long"horn"row 18y
Reply #8 - 13. Oct 2010 at 20:41
 
Laitetaas nämä omatkin aistimukset tänne:

Lasissa siis Longrow 18v OB 46%. Tuoksu on pehmeä, eikä hyökkää silmille. Alumiininen, suolainen ja vain hieman turpeinen. Taustalta löytyy tislaamon hedelmällisyys ja kesäisiltä kalareissuilta tuttu savukala. Maku ei ole Longrown tyyliin kovin paksu, vaan yllättävän kevyt ja makeahko. Esille tulee mantelia, merellisyyttä, sitrusmaista hedelmällisyyttä ja yrttisyyttä. Jälkimaku on pitkä ja viski nousee voimakkaammaksi. Turpeisuus tulee nyt selvästi esille ja mukana on mausteisuutta. Ihan lopussa mausteisuus alkaa hellittää ja suolaisuus turpeen kanssa saa aikaiseksi salmiakki efektin.

Heti alkuun viski oli hieman sulkeentuneen oloinen ja vaati lasiaikaa avautuakseen täysin. Seisotin tätä jopa tunnin että saisin aikaisemmalla maistelukerralla saatuja aromeja esille. Erinomainen juoma, vaikkai sitä heti alkuun julistaisi.
Back to top
 
 
  IP Logged
aapeli
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 615
Southern Oulu
Gender: male
Re: Long"horn"row 18y
Reply #9 - 13. Oct 2010 at 21:36
 
Sama.

Ensialkuun odotukset olivat valmistautuneet ottamaan vastaa jotain huomattavasti paksumpaa, joten viskin tietynlainen hentous suurin yllätys. Hedelmäisyys oli aluksi hieman piillossa tai tukossa, mutta huomasin saman,että tälle on hyvä antaa reilusti aikaa. Ja kyllähän tämä sen palkitsee, tuoksukin muuttuu kokoajan paremmaksi, ja viskistä paljastuu uusia kerroksia, mitä alemmaksi juoma lasissa vajoaa. Savu tuntuu selvästi,vaikkei kovin sakeaa olekaan. Hedelmä vaikuttaa olevan vihreää ja kevyttä ,joskin ajan kanssa siitäkin alkaa selvemmin löytyä eksottisempaa piirteitä. Suolaa en yllättävää kyllä löydä tästä juuri lainkaan. Turpeisuus miellyttää. Tuoksussa selvää mineraalisuutta ja merellisyyttä havaittavissa koko matkan.

Hieno kokemus ja hieno viski kyseessä....etten sanoisi huikea.

 
Back to top
 
 
  IP Logged
aapeli
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 615
Southern Oulu
Gender: male
Re: Long"horn"row 18y
Reply #10 - 15. Oct 2010 at 22:44
 
Pidetäänpä tästä kiinni, kun on viimeaikoina tehokuulustelussa viihtynyt.

Edelleen. Aikaa. Kehittyy lasissa kokoajan. Tuoksussa hunajaa. Maussa nyt alkaa löytymään jo kookostakin. Mikä ei tietenkään suurensuuri yllätys ole Sprinqbankin tislaamon tuotteissa. Vihreän hedelmän, eli ainakin makean kesäisen omenan, lisäksi sitrusta. Ei makeinta mahdollista, mutta sitrus on jopa aika selkeä. Mausteisuutta, jotain kaneliin viittaavaa sekä pippuria. Tällä kertaa.

Tässä on hieno osoitus viskin kehittymisestä ajan kanssa. Tätä ei John Wayne- tyyliin "ykkösellä" vedetä.  
Back to top
 
 
  IP Logged
aapeli
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 615
Southern Oulu
Gender: male
Re: Long"horn"row 18y
Reply #11 - 08. Aug 2011 at 22:18
 
Parikin kertaa maistelulla ollut 2011 versio tällä kertaa työn alla. Prosentit edelleen 46%, kuten tuossa 2008 pullotetussa versiossakin. Alkuun tämä nykyinen oli vahvankin turpeinen ja ainakaan itselleni tuo edellinen pullote ei antanut turvetta mitenkään erityisen voimakkaasti, joskin savua hieman, mutta sitäkin vähän. Tätä taustaa vasten nykyversiosta saan näitä mainittuja elementtejä, turvetta ja savua, huomattavasti enemmän. Alkuun jopa Springbankin 10 100proofiin olin havaitsevinani yhtäläisyyksiä, joskin hienostuneempana, mutta on tämä siitä kyllä muuttunut.
Hedelmäisyys on selkää, omenaa ja sitrusta. Vanilja myös aika vahva, kuten hunajakin. Kauraa, sekä yrttistä mausteisuutta ja merisuolaa. Salmiakkinen vivahde nousee esille. Maku on kokonaisuudessaan pitkä.
Minun makuuni tämä viski kyllä on, mielestäni ainakin nyt tämä vaikuttaisi voimakkaammalta kuin tuo aiempi julkaisu. Mutta tuo vaikutelma tulee muistista.

Tosin. En ole ottanut rinnalle 2008 pullotettua, jätän sen maistelun odottelemaan vielä.
Back to top
 
 
  IP Logged
MrBeam
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 817
Vyötärö
Gender: male
Re: Long"horn"row 18y
Reply #12 - 09. Sep 2011 at 21:17
 
2011 versio vaikuttaa savuisemmalta kuin vanhempi otos samasta. Lasiaika on hyväksi. Tuoksu tuntui elävän lasiajan myötä alun ujosta tiilen (?) ryydittämästä turvesavusta, ruusunmarjaisen tunkkaisen savun kautta aavistuksen makeaan hunajaiseen savuun. Makukin muuttui matkan varrella. Ensialkuun en meinannut saada juuri mitään irti vaimean savun seasta, sitten tuli mukaan kermainen ja vähän hunajainen elementti ja riittävän pitkän ilmakylvyn jälkeen ikään kuin väljähtyneen oloinen tervaleijona tai sisu-pastilli. Appelsiinikaan ei hirveän kaukana ole.

Pidän monista kevyistä, suuria makuelämyksiä tarjoamattomista viskeistä. Mutta mutta. Kun mukaan tulee tällainen turvesavu, niin jokin potki vastaan. Olisin siis kaivannut hieman enemmän potkua, mikä ei tarkoita alkoholiprosentteja. Adjektiivi ujo kuvaa mainiosti tätä viskiä tällä kertaa. Kiitokset muutaman kilometrin päähän. Muuten, nuori Gaja Barolo -viimeistely maistui aikoinaan Longrowsta minulle paremmin.
Back to top
 
 
  IP Logged
Ard-Begbie
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 2233
Ylivieska
Gender: male
Re: Long"horn"row 18y
Reply #13 - 31. Aug 2012 at 11:53
 
Onkos kukaan maistanut vielä Longrow 18y.o 2012 versiota? Whisky basella oli merkintä sherry casks ja kiinnostaisi tietää onko 2008 ja 2011 versioissa ollenkaan sherrykypsytystä joukossa tai mainintaa moisesta. Tuntui ainakin tuo 2008 versio olevan monen mielestä hyvin eleganttia viskiä, joten tuskin sherryä on kovin paljoa ainakaan joukossa koska jonkinasteisen raskauden se tuo yleensä mukanaan.
Back to top
 
 
  IP Logged
MacMatti
Viisisataa rikki
*****
Offline

Kiitos niin paljon
että riittää.

Posts: 1000
savo
Gender: male
Re: Long"horn"row 18y
Reply #14 - 21. Sep 2012 at 21:22
 
Ard-Begbie wrote on 31. Aug 2012 at 11:53:
Onkos kukaan maistanut vielä Longrow 18y.o 2012 versiota? Whisky basella oli merkintä sherry casks ja kiinnostaisi tietää onko 2008 ja 2011 versioissa ollenkaan sherrykypsytystä joukossa tai mainintaa moisesta. Tuntui ainakin tuo 2008 versio olevan monen mielestä hyvin eleganttia viskiä, joten tuskin sherryä on kovin paljoa ainakaan joukossa koska jonkinasteisen raskauden se tuo yleensä mukanaan.

Pieni hetki... Nyt on. Smiley
Vierellä 2011 pullotettu versio. 2012 versio on selkeästi, ainakin osittain, sherryssä kypsytetty jo värinkin perusteella.
2011 pullotettu on kevyen turpeinen, sitruksinen (lime, vihreä omena(tiedän, ei ole sitrushedelmä)), hieman suolainen mutta hyvällä tavalla. Turpeisuus ja voima kehittyy suussa vahvemmaksi, ei silti kovin vahvasti turpeiseksi. Väittäisin että ei sisällä sherrytynnyreissä kypsynyttä tislettä ollenkaan.
2012 versio on tuoksussa selkeästi sherryinen, rusinainen, kuin iäkästä makeaa Madeira-viiniä. Kevyesti turvetta, todella hennosti.
Sherryisyys on kuitenkin raikasta eikä rikkisyydestä ole tietoakaan.
Kuten aiempikin versio tämäkin kehittyy suussa vahvemmaksi makeuden ja raikkauden säilyessä kuitenkin erittäin hienosti, vahvaa hedelmäisyyttä hieman vaikea eritellä, sherryisiä aromeja. Turpeisuus myös hieman kasvaa mutta kuivumisesta ei ole tietoakaan, pitkä miellyttävä jälkimaku.
Makuasioita mutta mielestäni tämä uusi pullotus on parempaa kuin 2011 pullote, hienoja juomia kuitenkin molemmat.

Back to top
 
 
  IP Logged
Pages: 1 2 
Send Topic Print