Welcome, Guest. Please Login
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
  HomeHelpSearchLogin  
 
Pages: 1
Send Topic Print
Bladnoch (Read 33429 times)
Quercus
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 533

Bladnoch
15. Mar 2007 at 21:37
 
Kevät on hyvää vauhtia tulossa, ja olen maistellut viime aikoina tiiviisti lowlandereitä, muutamia Rosebank-, Glenkinchie-, Bladnoch- ja St. Magdalene -pullotuksia. Varsinaisen Rosebank-maistelusession ajankohta on kiinni enää siskoflikan kiireistä, mutta yksittäisistä tislaamoista suurimman vaikutuksen on tähän mennessä tehnyt selvästi sitruunainen Bladnoch. Torstai-illan tunteina maistelussa olivat rinnakkain seuraavat mallasviskit:  

Bladnoch 10 yo Flora & Fauna (OB, 43 %)
Bladnoch 15 yo (OB, b. 2006, 'the cows', 55 %)
Bladnoch 1991 Connoisseurs Choice (Gordon & MacPhail, 40 %)
Bladnoch 1988/2000 Cask Strength (Gordon & MacPhail, Cask nos. 3151 & 3158, 58,8 %)
Bladnoch 1987 (Scott's Selection, b. 2000, 59,3 %)

Diageon virallisessa pullotteessa tislaamolle tyypillinen sitruuna hallitsee tuoksua. Se ei ole hapanta tai kirpeää sitrusta vaan hyvin raikasta, makeaa ja hedelmäistä sitruunaa, sokeriliemen sekaan raastettua kuorta. Yhtä aikaa herkkä ja voimakkaan aromaattinen, lopulta lisää hedelmää, appelsiiniä. Täyteläinen makua, ruokosokeria, karamellisoituvaa sokeria, sherryn hedelmäistä makeutta ja sitruunaa. Yllättävän pitkä, tasapainoinen ja raskas lowlanderiksi.

Connoisseurs Choicesta löytyy sitrusta, mutta tuoksu on näistä viskeistä kukkamaisen parfyymimaisin. Aavistuksen hapan, hedelmää ei ole nimeksikään, tuoretta ruohoa ja lämmittämällä yrttejä. Tuoksu oli näistä kuivin, mutta maussa sokerimainen sitruuna palaa heti. Kokonaisuutena kevyin viidestä Bladnochista, muiden rinnalla jopa vetinen, mutta runko on yllättävän pehmeä: suklaata, kahvia, maitoa, suutuntuma on aivan sama kuin olisin juuri juonut valkovenäläistä. Lopussa ruohoa. Ei tarvitse vettä.

15-vuotiaan virallisen pullotteen tuoksu on lähellä Flora & Faunaa, mutta sokeri on enemmän fariinisokerimaista ja hunajaisempaa sekä sitruunan alta löytyy viljamaisuutta, kaurakeksejä, leseita, muroja. Hyvin hentoa banaania. Vedellä viskin tuoksu muuttuu makeammaksi ja sitruunaiseksi kuten F&F:n tuoksu. Makukin on tukevampi ja hyvin maltainen. Sokeri hunajaista, sitrus tulee esiin nyt kirpeänä ja happamana. Kaipaa vettä, jotta makeus ja tasapaino löytyvät. Herkullinen.

Scott’s-pullotteen tuoksu on hyvin terävä ja jopa alkoholinen aluksi, Cointeauta. Mangoa ja passionhedelmää, vaniljaa. Viidestä pullotteesta raikkain, sitruuna kuivaa ja jopa eukalyptusmaista. Sama raikkaus iskee piikkinä maun alussa, mutta viski muuttuu sitten hyvin makeaksi, sitruuna säilyy kuitenkin terävänä. Jälkimaku on pitkä ja upean hapokas (hedelmää, sitrusta, hedelmä- ja sitrushappoja). Vesi muuttaa tuoksua makeaksi, eksoottisen hedelmäiseksi ja siirappisen paksuksi. Maku sen sijaan kärsii laimennuksesta: siitä tulee pehmeän makean soseutetun banaanimainen ja ryhtiä antava hapokkuus katoaa. Tässä viskissä oli maistelun paras jälkimaku laimentamattomana.    

Gordon & MacPhailin Cask Strength Collection -pullotteen tumma väri kertoo sherrystä, ja sen tuoksusta löytyykin aluksi täyteläistä, mutta epämääräisen hedelmäistä sherryä. Sitruuna sekoittuu appelsiiniin; moniulotteinen, mutta niin täyteläinen, että hedelmä pysyy koossa. Maku on makeahko, mutta viidestä tänään maistetusta pullotteesta hedelmäisin: appelsiiniä, kypsää banaania, sitruuna makeaa kuin Flora & Faunassa. Kauniin esterinen, siirappinen, paksu. Paras IB. Viski kestää mukavasti vettä ja muuttuu vain täyteläisemmäksi.

Illan ykköseksi nousee selkeästi — vahvuudestaan huolimatta — erittäin tasapainoinen, kaunis kokonaisuus ja sitruunaisuudessaan tislaamoluonteen tyylipuhdas edustaja, Flora & Fauna -pullote. Hopeasijalle nostaisin G&M:n esterisen tynnyrinvahvuisen viskin ja pronssia antaisin 15-vuotiaalle Raymond Armstrongin viralliselle pullotteelle. Jykevyydessään nämä kaikki viskit pärjäävät hyvin Speysiden tuotoksille; niistä löytyy myös pehmeyttä, ja sitruuna on kaikissa hyvin distinktiivisesti läsnä.
Back to top
 
 
  IP Logged
JaRiMi
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 2113
Pääkaupunkiseutu
Gender: male
Re: Bladnoch
Reply #1 - 22. Mar 2007 at 00:26
 
90-luvun lopun Cadenhead's-pullotteista löytyi joitakin hieman vanhempia (17 - 19v.) Bladnoch pulloja joiden sisältö on kyllä ihan silkkaa puhdasta Jumalten nektaria! Niin hyvää ettei sanotuksi saa...

Olisi mielenkiintoista maistaa tämän uudelleen pienessä mittakaavassa avatun tislaamon uudempia pullotteita. Tuota Flora & Fauna Bladnochia saa vielä muutamilta kauppiailta sieltä sun täältä kohtuuhintaankin.

Back to top
 
 

Humalat ja maltaat, humalat ja maltaat...
  IP Logged
Ard-Begbie
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 2235
Ylivieska
Gender: male
Re: Bladnoch
Reply #2 - 24. May 2013 at 21:41
 
Bladnoch 20y.o (Distillery label) 46%:

T:  Todella pehmeä. Paljon samaa kuin RB F&F:ssa. Huumaavan tasainen Lowlandin parhaaseen tyyliin. Vaniljaa, kaukaista sitrusta, viljaista keveää hunajaista mallasta. Syvemmällä nuuhkaisulla pehmeää keveää tammea.
M:  Pullotus% on juuri oikea. Makeaa kaurakeksiä, Makeita keltaisia hedelmiä, hunajan ja viljan hieno iloittelu. Hui...jälkimakuakin on.'

Olihan kiva viski. Todella malliesimerkki hyvästä Lowlanderista. Jos ei ole varaa RB F&F:aan niin tämä on kelpo 2. vaihtoehto.
Back to top
 
 
  IP Logged
MacMatti
Viisisataa rikki
*****
Offline

Kiitos niin paljon
että riittää.

Posts: 1000
savo
Gender: male
Re: Bladnoch
Reply #3 - 19. Mar 2014 at 06:38
 
Ilmeisesti kinaa omistajien välillä?
Kuinkahan tislaamon käy?
Back to top
 
 
  IP Logged
Mallasmaksa
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 625
Pori
Gender: male
Re: Bladnoch
Reply #4 - 19. Mar 2014 at 09:37
 
En tiedä kinasta.

http://www.bbc.com/news/uk-scotland-south-scotland-26627017

Alkaako kupla puhkeamaan?
Back to top
 
 
  IP Logged
Ard-Begbie
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 2235
Ylivieska
Gender: male
Re: Bladnoch
Reply #5 - 12. Dec 2014 at 21:11
 
Lasissa vaatimattoman kuuloinen Bladnoch 8y.o 46% (distillery label) OB:

T:  Öljyistä kirpeän makeaa omenaa, minttua, kevyttä kaakaota, sahattua pehmeää eugalyptuspuuta. Kuivaa valkoviiniä mutta makeaa rypälettä. Makeaa mallasta ja ehkä minttusuklaata. Erittäin hyvää!
M:  Makea ja öljyinen. Minttua myös maussa(konvehtin sisusta), keksimäistä viljaisuutta. Jälkimaku kuivuu sopivasti.

Tämä on juuri parasta tasapainoista Lowlandia. Ei pienintäkään off-notea. Paljon samaa kuin Rosebankin F&F:ssa. Hakkaa ison pinon nykyisiä "isompia" vastaavia. 45€.
Back to top
 
 
  IP Logged
Ard-Begbie
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 2235
Ylivieska
Gender: male
Re: Bladnoch
Reply #6 - 16. Jul 2016 at 23:43
 
Bladnoch (Pure Lowland malt whisky, tislaamo punaisella) 70proof

T:  Hunajaista päärynää, minttukarkkia, keltaista hedelmää. Raikas ja todella hurmaava tuoksu.
M:  Pehmeä tammi, sitruunan raastettu kirpeä kuori ja hunajainen kuiva hedelmäisyys kivassa paketissa. Kelpaa juoda ja kehtaa tätä tislata toivottavasti jatkossakin.

Back to top
 
 
  IP Logged
Ard-Begbie
Viisisataa rikki
*****
OfflinePosts: 2235
Ylivieska
Gender: male
Re: Bladnoch
Reply #7 - 17. Oct 2020 at 18:53
 
Bladnoch 17y.o (Still life - Art in a bottle) 46%

T:  Terävän eläväinen alku, viljaisen ylikypsää sitruunaa, raikasta kalkkikiveä, teollisen kitkerää vahaa. Sitruuna kääntyy hieman anaksen makeaan suuntaan, muhevaa antiikkisen raikasta kevyttä mallasta.
M:  Alkaa pehmeänä ja sitten iskee aika reipas mutta mukavalla tavalla terävä pistävyys. Piene alkoholin puraisun ja tammen aallon jälkeen tulee kiva pehmeän hedelmäinen osuus. Jälkimaussa tulee kuivan maltainen ja kivan vahainen osuus. Vanhaa puutaa. Ei huono ollenkaan. Tosin Lowlandista tulee enemmän mieleen kepeän tasapainoiset ja pehmeän hedelmäiset viskit. Omaperäinen keskilaatuinen tynnyri.
Back to top
 
 
  IP Logged
Pages: 1
Send Topic Print