Welcome, Guest. Please Login
YaBB - Yet another Bulletin Board
 
  HomeHelpSearchLogin  
 
1  Yleistä viskeistä / Tastingit ja tapahtumat / Re: Eläväpullo ja Mahola savujen parissa - live!
 on: Yesterday at 00:59 
Started by eläväpullo | Post by Ard-Begbie
Kiitos mielenkiintoisista viskeistä ja tarinoista. Kiva lukea foorumilla pitkästä aikaa pitempää kerrontaa. Jospa sitä jonain päivänä vielä itsekin jaksaisi...

2  Yleistä viskeistä / Tastingit ja tapahtumat / Re: Eläväpullo ja Mahola savujen parissa - live!
 on: 14. Jul 2018 at 21:42 
Started by eläväpullo | Post by mahola
Mahtava setti ja hauska ilta. Vaikea on viskejä moittia, huonoja ei joukkoon mahtunut. Muutama mieleen jäänyt juttu

- Artun vanha kama. On kyllä huikeaa. Usein toistettu juttu, mutta hassua miten saman laitoksen aikaisempi tuotanto on sitä hienointa mitä viskistä omaan makuun löytyy ja toisaalta uusi ei sytytä ollenkaan.

- Vanha lapparin kybä ja vanha lagavulin 16 olivat yllättävän samankaltaisia. Voisikohan pitkä aika sampleputelissa tai jokin ympäristötekijä vaikuttaa. Kumpikin maukkaita ja mielenkiintoisia mutta varsinkin laga oli suorastaan vähän omituinen esanssimaisessa hedelmäisyydessään.

- Caol Ila yllätti terävyydessään ja voimassaan, vaikka tislaamon fäni olenkin. Todella hieno ja väkevä viski.

- Lappareista 2016 25-vuotias jäi hieman laimeaksi kokemukseksi. Jälkimaku oli hieman hailakka eikä suuremmin säväyttänyt. 21 FoL - puteli noussut omaksi suosikiksi viime aikaisista lappareista. Loppuun vedetty indy oli kova tapaus ja ansaitsee uusinta maiston (nyt lasissa).3  Yleistä viskeistä / Tastingit ja tapahtumat / Re: Eläväpullo ja Mahola savujen parissa - live!
 on: 13. Jul 2018 at 23:43 
Started by eläväpullo | Post by eläväpullo
Upea ilta, ja osoitus siitä, minkälaisia kokemuksia paremmat viskit voivat vielä tarjota. Mikä oli illan paras?

Täytyy sanoa, että Caol ila erilaisuudessaan ja mineraalisuudessaan oli todella kova! Jos sitä olisi ollut enemmän käytössä, 93 olisi voinut olla tosiasia. Laphroaig 15 oli kyseiseen paikkaan nykyviskiksi kova, mutta tämä saattoi johtua omaan suuhun poikkeuksellisen tunnistettavasta vaniljasta. Viimeinen 11-vuotias IB-lappari oli käsittämätön tuote ikäisekseen! Tällaisia on todella vaikea nykypäivänä saada käsiinsä. Laphroaig 21 oli todella upea tänään.

Oliko mukana pettymyksiä? Ei oikeastaan. Herkkukattaus. Minkäs teet. Pakko ottaa uusiksi.

4  Yleistä viskeistä / Tastingit ja tapahtumat / Re: Eläväpullo ja Mahola savujen parissa - live!
 on: 13. Jul 2018 at 23:29 
Started by eläväpullo | Post by eläväpullo
Viimeistä viedään. Tässä vaiheessa on aika kiittää erityisesti maistelevaa viskiyleisöä, joka on ilahduttanut meitä kysymyksillä, kommentaareilla sekä kaskuilla. Ei vaan, nykyisin on sosiaalinen media, mutta Viskikaappi on itselleni aina edustanut lokia ja mahdollisuutta tutustua aikaisempiin mietelmiin. Siksi nämäkin ajatukset kirjailtiin tänne. Siispä:

Laphroaig 11yo The Nectar of the Daily Dram, 59,5 %

Serge on antanut tälle 92. Ans kattoo.

Tuoksu: Kaunis havuinen sherry. Lääkemäisyys nousee taustalta sherryn rinnalle.

Maku: Nuoruus näkyy volteissa. Päivän ensimmäinen tuote, joka hieman potkaisee maistaessa. Mutta sitten: onhan tämä todella hieno tuore! Tämä ei ole sherrymonsteri, vaan sherry on tässä tukemassa tislaamoprofiilia kartturin paikalla. Resiinakuskin kartturin. Resiinan, jolla juuri ajettiin wanhan ratapihan läpi. Resiinan, jonka vasen etupyörä osui juuri aikaisemman pikajunan jälkeensä jättämään jo hieman kuivuneeseen junan vessan tyhjennystuotokseen, jossa enää vieno muisto kertoo siitä prosessista, jolla se maailmaan tuotettiin. Resiinan, jonka liike on saavutettu lihastyöllä 28 asteen lämmössä ja suorassa auringonpaahteessa hieman likaisten junailijalappuhaalarien höyrytessä.

No niin, takaisin tähän päivään. On todella upea ja rutkasti ikäistään vanhempi Laphroaig! Mausteinen kuivattujen marjojen katras jää kutittelemaan kitalakeen. Tähän on kiva lopettaa.

Eläväpullo score: 91.
Mahola score: 92.

5  Yleistä viskeistä / Tastingit ja tapahtumat / Re: Eläväpullo ja Mahola savujen parissa - live!
 on: 13. Jul 2018 at 23:17 
Started by eläväpullo | Post by eläväpullo
Laphroaig 23yo 1989, 48,9 %

229€ alkossa ilmestyessään vuonna 2012 tai 2013, kuka näitä muistaa.

Tuoksu: Huh, hyvin on vältetty nämä sherryt, mutta nyt niihin! Kaffea, suklaata, on kyllä tasapainoinen ja nätti tunnelma.

Maku: No on hieno, ei auta. Kuin uisi tervalaivalla maitokaakaomeressä. Jälkimaku on piiiitkä. Kokonaisvaltaisesti rauhallinen tuote.

Eläväpullo score: 90.
Mahola score: 91.

6  Yleistä viskeistä / Tastingit ja tapahtumat / Re: Eläväpullo ja Mahola savujen parissa - live!
 on: 13. Jul 2018 at 23:07 
Started by eläväpullo | Post by eläväpullo
Huh, alkaa tehdä jo tiukkaa, mutta isänmaan puolesta.

Laphroaig 25yo 2016, 48,6 %

Tuoksu: Erityylinen:pihkainen kuvaa tätä parhaiten. Ei kaikkein parhaalla tavalla auki, mutta lupaavan erilainen. Hampaisiin takertuvaa karkkia. Gojimarjaa.

Maku: jatkaa tuoksun linjoilla. Rapsakka. Sateenjälkeisessä metsässä risukkoon astuvaa varsikenkää. Mahola manaa, ettei ens'alkuun kovin kummoista jälkimakua, mutta annetaan nyt mahdollisuus. Juuri suuhun kaatamisen jälkeen törkeän hyvä, sanoo mahola. Turpeen elementtejä, hedelmää, savukalaa, tervaa, mutta haihtuu nopeasti. Jälkimaussa pientä happamuutta eikä oikein syvyyttä. Itse tykkään kyllä tästä varsin paljon! Voltit ovat erittäin kohdillaan. Jotenkin kovin tasapainoinen, terhakka, metsäisen raikas olematta nyt kovin vahvasti tämän illan voimasana spearmint. Eläväpullo tykkää erittäin paljon.

Eläväpullo score: 92.
Mahola score: 90.

7  Yleistä viskeistä / Tastingit ja tapahtumat / Re: Eläväpullo ja Mahola savujen parissa - live!
 on: 13. Jul 2018 at 22:57 
Started by eläväpullo | Post by eläväpullo
Seuraavaksi maholan lemppareita, Laphroaig 21 FoL (julkaistu 2015), 48,4 % Mahola lähinnä kommentoi taustalla ja auttaa kokemattomaampaa saamaan kiinni asioista.

Tuoksu: Kypsää hedelmää, nättiä savua. Sateista metsää, hiipuvaa nuotiota.

Maku: Tämä hedelmä on kyllä todella hieno! Ja siihen kun yhdistyy lääkemäisyys, raikas mentholi ja höyrylaivamainen savu niin tällä hetkellä tämä maistuu parhaalta kuin mitä koskaan aikaisemmin. Keväistä tai alkukesäistä tunnelmaa. Aika täydelliset voltit. Toisella maistolla junaratamaista tervaa ja raidetta. Hieno kyllä.

Eläväpullo score: 92.
Mahola score: 92.

8  Yleistä viskeistä / Tastingit ja tapahtumat / Re: Eläväpullo ja Mahola savujen parissa - live!
 on: 13. Jul 2018 at 22:49 
Started by eläväpullo | Post by eläväpullo
Laphroaigin 15kesäisistä alkaa tehdä tiukkaa pitää kirjaa, kun erilaisia limited releaseja putoilee. Tämä on nyt kuitenkin se viimeisin, joka tuli viime vuonna ulos ja hinta oli tislaamokaupassa huntin verran.

Laphroaig 15 cairdeas 2017, 43 %

Tuoksu: Mahola kuvaa parannetuksi kybäksi. Itse näen tämän hyvin paljon raikkaampana jatkaen siten 200-vuotisjuhlien kunniaksi tehdyn 15yon perinnettä. Hammaslääkärin tuoli oli ensimmäinen assosiaationi. Kun mahola kuitenkin alkoi puhua kybän jatkumosta, tuli nokkaan heti makean vaniljan tunnelmia.

Maku: On heti alkuun spearmintia. Sitten aitoa vaniljaa vahvimpana tunnistettavana tuoksuna mitä muistan maistaneeni. Spearmintin/hammaslääkärituolin osalta tunnumme eroavan tuntemuksissamme: mahola ei tunnusta niinkään niitä, vaan korvaa ne makealla vaniljalla, tervaisella savulla ja lääkemäisyydellä. Erona aikaisempaan 15yo:oon on isompi turpeisuus, ehkä myös hyökkäävyys. Omaan suuhuni taas tämä on raikkaan spearmintin ja todella tunnistettavan aidon jäätelövaniljan hieno liitto. Toimii oikein hyvin!

Eläväpullo score: 90-91.
Mahola: 87.

9  Yleistä viskeistä / Tastingit ja tapahtumat / Re: Eläväpullo ja Mahola savujen parissa - live!
 on: 13. Jul 2018 at 22:23 
Started by eläväpullo | Post by eläväpullo
Nyt siirrytään lafruaan pariin! ensimmäisenä vanha 90-luvun Laphroaig 10yo, josta saattaa enemmän lukea samplen tarjonneen viskisiepon blogista: http://viskisieppo.blogspot.com/2017/07/juhlien-savuinen-kattaus.html

Laphroaig 10yo 90-luku, 40 %

Tuoksu: jännää eksoottista hedelmää, sanoo mahola. Pääsi maholakin etelän hetelmien pariin. Pitkälti samoja elementtejä kuin vanhassa Lagassa. Mutta tämä on parempi: vähemmän esanssinen, paremmin kasassa oleva. Vaimoni käveli juuri tastingtilan ohi, ja mahola toisti: "hyvät meloonit". Lääkemäistä turvetta. Hedelmää ja vaniljaa.

Maku: Kuivahko suutuntuma, antaa vähän odotuttaa itseään. Vaniljaista turvetta, eksoottiset hedelmät nostavat päätään jälkimaussa. Lääkemäinen savu, mutta kokonaisuudessaan kuitenkin aika kepeä. Mahola fantisoi keväisellä kukkaniityllä ilkamoivasta neidosta metsän palaessa ympärillä. Maholan mielikuvitus ratsastaisi seuraavaksi mieluusti turpeettoman laphroaign pariin. Itse näen tämän upeana vaniljaisen makean puusavun ja makeiden hedelmien liittona. Tunnelmaltaan voisi toimia vaikkapa ylioppilasjuhlien alkumaljana. Upea viski! On sellainen fiilis, että seuraavaksi pitäisi maistaa 21yo. Mahola sanoi heleä, ja se osui ja upposi. Tämä on ilman muuta ikäistään vanhempi viski.

Otin rinnalle vielä alkuperäisen laga 16 90-luvun: perusmaku ei pärjää tälle vanhalle lapparille, vaikka paljon samaa näissä onkin. Lagan jälkimaku on ehkä ripauksen parempi, mutta muutoin savun profiili on laphroaigissa vain niin kaunista lagan jäädessä imelän makeuden asteelle. Näin rinnan maistettuna siis. On kuitenkin selvää, että näiden kanssa voisi jumpata pitkäänkin, ja uusia ulottuvuuksia löytyisi jatkuvasti.

Eläväpullo score: 92 (alustava. voi pisteen laskea).
Mahola score: 89.

10  Yleistä viskeistä / Tastingit ja tapahtumat / Re: Eläväpullo ja Mahola savujen parissa - live!
 on: 13. Jul 2018 at 21:52 
Started by eläväpullo | Post by eläväpullo
Seuraavaksi Talisker 35, jonka olen maistanut aikoinaan Lontoon whisky show'ssa vierellään Brora 35. Molemmat olivat kertakaikkisen upeita elämyksiä. Katsotaan, lunastaako vielä.

Talisker 35yo 2012 special release, 54,6 %

Tuoksu: Tummia keltaisia hedelmiä, ei kuitenkaan sitä eksoottista hedelmää jota usein vanhemmissa on. Erittäin intensiivinen tuoksu kuitenkin.

Maku: Ilman vettä tyypillistä Taliskerin pippurisuutta, isosti hedelmää ja ikää. Tämä on vanha viski. Iäkäs turpeinen viski. Mahola filosofoi: tällaisista on usein vaikea nostaa yksittäisiä makuja tms. esille, koska kaikki on vain kivasti paketissa. Eläväpullo assosioi kermankeltaiseen nahkaiseen matkakapsäkkiin. Keskimaun jälkeen alkavat hienot ajat: tammilankkua, eksoottista pippuria (tässä tulee niitä eksoottisia makuja!), hentoa chiliä, merirosvolaivaa. Hedelmäisyydessään tämä jakoi raatia: eläväpullolle tämä on suorastaan hedelmäpommi. Mahola taas ei tuntunut löytävän hedelmää.

Olin tästä aikoinaan valmis maksamaan 600e, mutta ei ihan siihen koskaan löytynyt. Nyt ei sinänsä enää ihan niin paljoa harmita, joten mielenrauhan sain. Upea viski silti.

eläväpullo score: 92.
mahola score: 92.