Virtuaalinen viskiforum
http://www.viskikaappi.net/yabb2/YaBB.pl
Viskit alueittain >> Lowlands >> Bladnoch
http://www.viskikaappi.net/yabb2/YaBB.pl?num=1173987459

Message started by Quercus on 15. Mar 2007 at 21:37

Title: Bladnoch
Post by Quercus on 15. Mar 2007 at 21:37

Kevät on hyvää vauhtia tulossa, ja olen maistellut viime aikoina tiiviisti lowlandereitä, muutamia Rosebank-, Glenkinchie-, Bladnoch- ja St. Magdalene -pullotuksia. Varsinaisen Rosebank-maistelusession ajankohta on kiinni enää siskoflikan kiireistä, mutta yksittäisistä tislaamoista suurimman vaikutuksen on tähän mennessä tehnyt selvästi sitruunainen Bladnoch. Torstai-illan tunteina maistelussa olivat rinnakkain seuraavat mallasviskit:  

Bladnoch 10 yo Flora & Fauna (OB, 43 %)
Bladnoch 15 yo (OB, b. 2006, 'the cows', 55 %)
Bladnoch 1991 Connoisseurs Choice (Gordon & MacPhail, 40 %)
Bladnoch 1988/2000 Cask Strength (Gordon & MacPhail, Cask nos. 3151 & 3158, 58,8 %)
Bladnoch 1987 (Scott's Selection, b. 2000, 59,3 %)

Diageon virallisessa pullotteessa tislaamolle tyypillinen sitruuna hallitsee tuoksua. Se ei ole hapanta tai kirpeää sitrusta vaan hyvin raikasta, makeaa ja hedelmäistä sitruunaa, sokeriliemen sekaan raastettua kuorta. Yhtä aikaa herkkä ja voimakkaan aromaattinen, lopulta lisää hedelmää, appelsiiniä. Täyteläinen makua, ruokosokeria, karamellisoituvaa sokeria, sherryn hedelmäistä makeutta ja sitruunaa. Yllättävän pitkä, tasapainoinen ja raskas lowlanderiksi.

Connoisseurs Choicesta löytyy sitrusta, mutta tuoksu on näistä viskeistä kukkamaisen parfyymimaisin. Aavistuksen hapan, hedelmää ei ole nimeksikään, tuoretta ruohoa ja lämmittämällä yrttejä. Tuoksu oli näistä kuivin, mutta maussa sokerimainen sitruuna palaa heti. Kokonaisuutena kevyin viidestä Bladnochista, muiden rinnalla jopa vetinen, mutta runko on yllättävän pehmeä: suklaata, kahvia, maitoa, suutuntuma on aivan sama kuin olisin juuri juonut valkovenäläistä. Lopussa ruohoa. Ei tarvitse vettä.

15-vuotiaan virallisen pullotteen tuoksu on lähellä Flora & Faunaa, mutta sokeri on enemmän fariinisokerimaista ja hunajaisempaa sekä sitruunan alta löytyy viljamaisuutta, kaurakeksejä, leseita, muroja. Hyvin hentoa banaania. Vedellä viskin tuoksu muuttuu makeammaksi ja sitruunaiseksi kuten F&F:n tuoksu. Makukin on tukevampi ja hyvin maltainen. Sokeri hunajaista, sitrus tulee esiin nyt kirpeänä ja happamana. Kaipaa vettä, jotta makeus ja tasapaino löytyvät. Herkullinen.

Scott’s-pullotteen tuoksu on hyvin terävä ja jopa alkoholinen aluksi, Cointeauta. Mangoa ja passionhedelmää, vaniljaa. Viidestä pullotteesta raikkain, sitruuna kuivaa ja jopa eukalyptusmaista. Sama raikkaus iskee piikkinä maun alussa, mutta viski muuttuu sitten hyvin makeaksi, sitruuna säilyy kuitenkin terävänä. Jälkimaku on pitkä ja upean hapokas (hedelmää, sitrusta, hedelmä- ja sitrushappoja). Vesi muuttaa tuoksua makeaksi, eksoottisen hedelmäiseksi ja siirappisen paksuksi. Maku sen sijaan kärsii laimennuksesta: siitä tulee pehmeän makean soseutetun banaanimainen ja ryhtiä antava hapokkuus katoaa. Tässä viskissä oli maistelun paras jälkimaku laimentamattomana.    

Gordon & MacPhailin Cask Strength Collection -pullotteen tumma väri kertoo sherrystä, ja sen tuoksusta löytyykin aluksi täyteläistä, mutta epämääräisen hedelmäistä sherryä. Sitruuna sekoittuu appelsiiniin; moniulotteinen, mutta niin täyteläinen, että hedelmä pysyy koossa. Maku on makeahko, mutta viidestä tänään maistetusta pullotteesta hedelmäisin: appelsiiniä, kypsää banaania, sitruuna makeaa kuin Flora & Faunassa. Kauniin esterinen, siirappinen, paksu. Paras IB. Viski kestää mukavasti vettä ja muuttuu vain täyteläisemmäksi.

Illan ykköseksi nousee selkeästi — vahvuudestaan huolimatta — erittäin tasapainoinen, kaunis kokonaisuus ja sitruunaisuudessaan tislaamoluonteen tyylipuhdas edustaja, Flora & Fauna -pullote. Hopeasijalle nostaisin G&M:n esterisen tynnyrinvahvuisen viskin ja pronssia antaisin 15-vuotiaalle Raymond Armstrongin viralliselle pullotteelle. Jykevyydessään nämä kaikki viskit pärjäävät hyvin Speysiden tuotoksille; niistä löytyy myös pehmeyttä, ja sitruuna on kaikissa hyvin distinktiivisesti läsnä.

Title: Re: Bladnoch
Post by JaRiMi on 22. Mar 2007 at 00:26

90-luvun lopun Cadenhead's-pullotteista löytyi joitakin hieman vanhempia (17 - 19v.) Bladnoch pulloja joiden sisältö on kyllä ihan silkkaa puhdasta Jumalten nektaria! Niin hyvää ettei sanotuksi saa...

Olisi mielenkiintoista maistaa tämän uudelleen pienessä mittakaavassa avatun tislaamon uudempia pullotteita. Tuota Flora & Fauna Bladnochia saa vielä muutamilta kauppiailta sieltä sun täältä kohtuuhintaankin.


Title: Re: Bladnoch
Post by Ard-Begbie on 24. May 2013 at 21:41

Bladnoch 20y.o (Distillery label) 46%:

T:  Todella pehmeä. Paljon samaa kuin RB F&F:ssa. Huumaavan tasainen Lowlandin parhaaseen tyyliin. Vaniljaa, kaukaista sitrusta, viljaista keveää hunajaista mallasta. Syvemmällä nuuhkaisulla pehmeää keveää tammea.
M:  Pullotus% on juuri oikea. Makeaa kaurakeksiä, Makeita keltaisia hedelmiä, hunajan ja viljan hieno iloittelu. Hui...jälkimakuakin on.'

Olihan kiva viski. Todella malliesimerkki hyvästä Lowlanderista. Jos ei ole varaa RB F&F:aan niin tämä on kelpo 2. vaihtoehto.

Title: Re: Bladnoch
Post by MacMatti on 19. Mar 2014 at 06:38

Ilmeisesti kinaa omistajien välillä?
Kuinkahan tislaamon käy?

Title: Re: Bladnoch
Post by Mallasmaksa on 19. Mar 2014 at 09:37

En tiedä kinasta.

http://www.bbc.com/news/uk-scotland-south-scotland-26627017

Alkaako kupla puhkeamaan?

Title: Re: Bladnoch
Post by Ard-Begbie on 12. Dec 2014 at 21:11

Lasissa vaatimattoman kuuloinen Bladnoch 8y.o 46% (distillery label) OB:

T:  Öljyistä kirpeän makeaa omenaa, minttua, kevyttä kaakaota, sahattua pehmeää eugalyptuspuuta. Kuivaa valkoviiniä mutta makeaa rypälettä. Makeaa mallasta ja ehkä minttusuklaata. Erittäin hyvää!
M:  Makea ja öljyinen. Minttua myös maussa(konvehtin sisusta), keksimäistä viljaisuutta. Jälkimaku kuivuu sopivasti.

Tämä on juuri parasta tasapainoista Lowlandia. Ei pienintäkään off-notea. Paljon samaa kuin Rosebankin F&F:ssa. Hakkaa ison pinon nykyisiä "isompia" vastaavia. 45€.

Title: Re: Bladnoch
Post by Ard-Begbie on 16. Jul 2016 at 23:43

Bladnoch (Pure Lowland malt whisky, tislaamo punaisella) 70proof

T:  Hunajaista päärynää, minttukarkkia, keltaista hedelmää. Raikas ja todella hurmaava tuoksu.
M:  Pehmeä tammi, sitruunan raastettu kirpeä kuori ja hunajainen kuiva hedelmäisyys kivassa paketissa. Kelpaa juoda ja kehtaa tätä tislata toivottavasti jatkossakin.


Virtuaalinen viskiforum » Powered by YaBB 2.2.2!
YaBB © 2000-2008. All Rights Reserved.